|
Η μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου Στις 20 Ιουνίου 2010, στην Ιεράπετρα της Κρήτης, παρασκευάστηκε η μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου.
Η σαλάτα που είχε τελικό βάρος 12.800 κιλά... |
|
Ένα από τα δέκα καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο, Οι περισσότερες ετικέτες κρασιών από την ίδια οινοποιϊα Η εταιρεία «Μπουτάρη Οινοποιητική» ιδρύθηκε το 1879 στη Νάουσα από τον Ιωάννη Μπουτάρη και σήμερα διοικείται από τον Κωνσταντίνο... |
|
Η μακροβιότερη ζυθοποιία, Η πρώτη ελληνική μπύρα Η οικογένεια του Ιωάννη Φιξ ήρθε στην Ελλάδα το 1833. Ο ιδρυτής της εταιρείας είχε σπουδάσει ζυθοποιός στο Μόναχο. Το πρώτο ζυθοποιείο του... |
|
Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων με original greek σουβλάκι Ήρθε άραγε η ώρα το σουβλάκι να «χτυπήσει» το χάμπουργκερ;
Τουλάχιστον στην Αυστραλία η «μάχη» άρχισε!
Δύο αδέλφια, ο Γιάννης και ο... |
|
Η μεγαλύτερη δίπλα Στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Γαστρονομίας που έγινε στην Αθήνα τον Ιανουάριο 2010 (5ης HO.RE.CA. 2010) παρασκευάστηκε από τη Λέσχη... |
|
Η μεγαλύτερη ζυθοποιία, Η πρώτη σε πωλήσεις ζυθοποιία επί 35 συνεχόμενα χρόνια Η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.» είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε το 1963 και το 1965 τέθηκε σε... |
|
Η μεγαλύτερη ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακιού στον κόσμο, Ο μεγαλύτερος παραγωγός γόνου μεσογειακών ειδών στον κόσμο Η «ΝΗΡΕΥΣ» ιχθυοκαλλιέργειες ιδρύθηκε το 1988 στη Χίο.
Διαθέτει 64 μονάδες πάχυνσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης λειτουργεί 8... |
|
Η μεγαλύτερη κολοκύθα Ο Ζήσης Μαλάκος, αγρότης από τα Πλατανούλια της Λάρισας, κατάφερε με σπόρο που προμηθεύτηκε από την Καλιφόρνια να καλλιεργήσει... |
|
Η μεγαλύτερη λαγάνα Το Φεβρουάριο του 2004 παρασκευάστηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης μια τεράστια λαγάνα μήκους 84,87 μέτρων. Αρχικά είχε μήκος 100μ. αλλά... |
|
Η μεγαλύτερη μηλόπιτα Στις 6 Σεπτεμβρίου 2009, στην Αγιά Λάρισας, στα πλαίσια της ετήσιας «Γιορτής του Μήλου», οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες της Λάρισας... |
|
Η μεγαλύτερη μπουγάτσα σε μήκος και σε βάρος –Παγκόσμιο ρεκόρ Η μπουγάτσα, που είναι ένα από τα διάσημα τοπικά προϊόντα των Σερρών.
Την 1η Ιουνίου 2008, στις Σέρρες, παρασκευάστηκε και στη συνέχεια... |
|
Η μεγαλύτερη πίτα για σουβλάκι, Το μεγαλύτερο σουβλάκι με πίτα Η τεράστια πίτα μήκους 190 εκατοστών, πλάτους 160 εκατοστών και πάχους 3,5 εκατοστών, φτιάχτηκε από τους Γιώργο Μαυρολέοντα και Νεκτάριο... |
|
Η παραγωγικότερη ξεναγός οινοποιείου Η Τόνια Ράπτη είναι περισσότερα από 30 χρόνια ξεναγός στο μακροβιότερο οινοποιείο της Ελλάδας, την Αχαΐα Κλάους στην Πάτρα.
Έχει στο... |
|
Η πρώτη και μακροβιότερη επιχείρηση παραγωγής μπισκότων Η οικογένεια Παπαδοπούλου φθάνει στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία το 1922 και στήνει την πρώτη οικιακή βιοτεχνία παραγωγής και πώλησης... |
|
Η πρώτη και μακροβιότερη εταιρεία παραγωγής βρεφικών τροφών, Η πρώτη τυποποιημένη βρεφική τροφή Η Εταιρία Θρεπτικών Προϊόντων ΓΙΩΤΗΣ ιδρύθηκε το 1930 από τους Ιωάννη και Μαρία Γιώτη.
Το πρώτο προϊόν της ήταν το ΑΝΘΟΣ ΟΡΥΖΗΣ, η πρώτη... |
|
Η πρώτη και μακροβιότερη σοκολατοποιία, Το πρώτο κατάστημα ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα, Η μακροβιότερη ελληνική ετικέτα σοκολάτας Το 1841, στη γωνία Αιόλου και Βύσσης στην Αθήνα, ο Σπυρίδων Παυλίδης ανοίγει το «Γλυκισματοποιείον», το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας... |
|
Η πρώτη μακαρονοποιϊα Σύμφωνα με αναφορές που σώζονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτος, η πρώτη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος... |
|
Η πρώτη σειρά γαστρονομικών ντοκυμαντέρ, Η πρώτη θέση στο “Gourmet Media World Festival” Η σειρά «Μπουκιά και συχώριο» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ένα οδοιπορικό σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης... |
|
Η σοκολατοποιία των 1400 καταστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο Ο Λεωνίδας Κεστεκίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Στις αρχές της δεκαετίας 1900 πέρασε για λίγο από την Ελλάδα, την Ιταλία και... |
|
Ο Ελληνικός καφές φραπέ Ο καφές φραπέ είναι ένας ελληνικός καφές που παρασκευάζεται από στιγμιαίο καφέ και πίνεται παγωμένος, συνήθως με καλαμάκι.
Η... |
|
Ο καλύτερος μπάρμαν στον κόσμο για το 2009 Στον διαγωνισμό “World Class Bartender of the year 2009” Που διοργάνωσε στο Λονδίνο η γνωστή εταιρεία Diageo Reserve Brands, νικητής και καλύτερος μπάρμαν της... |
|
Ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας στην Ελλάδα Στα ορεινά του Νομού Κορινθίας βρίσκεται η Νεμέα.
Μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία, γνωστή για τα «Νέμεα» τους διασημότερους πανελλή... |
|
Ο πατέρας του franhising , Ο διασημότερος παγωτατζής στις ΗΠΑ Ο Θωμάς Καρβέλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 1906 κι έφτασε σε παιδική ηλικία στις ΗΠΑ.
Εξελίχθηκε σε μορφή του παγκόσμιου... |
|
Ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής Ο Νικόλαος Τσελεμεντές γεννήθηκε το 1878 στην Αθήνα. Καταγόταν απ' το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος... |
|
Οι μεγαλύτεροι «κορνέδες» Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009, στο ζαχαροπλαστείο «Καραλή» στα Τρίκαλα παρασκευάστηκαν οι μεγαλύτεροι «κορνέδες».
Τα δυο γιγάντια για το... |
|
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην παρασκευή καφέ σε μπρίκι Στην Κολωνία της Γερμανίας φιλοξενήθηκε τον Ιούνιο 2009 ο παγκόσμιος διαγωνισμός 5th SCAE World Coffee in Good Spirit Championship.
Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων... |
|
Παγκόσμιος δευτεραθλητής το 2009 στην πλέον εφήμερη τέχνη Το latte art είναι η τέχνη δημιουργίας διακοσμητικών σχεδίων με γάλα σε ένα φλιτζάνι καφέ καπουτσίνο.
Τα υπέροχα αυτά σχέδια χάνονται μέσα... |
|
Παγκόσμιος πρωταθλητής στην παρασκευή Coffee in Good Spirits Στην Δανία φιλοξενήθηκε το 2008 ο παγκόσμιος διαγωνισμός, 4th SCAE World Coffee in Good Spirit Championship.
Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων baristas από 29 χώρες... |
|
Ρεκόρ βραβεύσεων βιβλίων μαγειρικής Τον Ιούλιο 2009 έγινε στο Παρίσι η απονομή των βραβείων Gourmand World Cookbook Awards 2009.
Η «Κινέζικη Κουζίνα» του Βαγγέλη Δρίσκα βραβεύτηκε ως το... |
|
Ρεκόρ πωλήσεων βιβλίων μαγειρικής Ο εκδοτικός οίκος της Βέφας Αλεξιάδου έχει πουλήσει από το 1980 έως σήμερα περισσότερα από 5.000.000 βιβλία μαγειρικής στην Ελλάδα και στο... |
|
Τα περισσότερα μαζικά παρασκευασθέντα μπιφτέκια από κρέας βουβάλου Το Επιμελητήριο Σερρών, ο σύλλογος εστιατόρων νομού Σερρών, οι βουβαλοτρόφοι της περιοχής, η λέσχη αρχιμαγείρων και η πρωτοβουλία... |
|
Το γνωστότερο παγκόσμια ελληνικό Brandy Το 1888 ο έμπορος μεταξιού Σπύρος Μεταξάς δημιούργησε στον Πειραιά το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του ποτού του, που έμελλε να γίνει... |
|
Το μακροβιότερο και μοναδικό ούζο από 100% απόσταξη, Το μοναδικό Μουσείο Ούζου Το 1860 ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης από την Οδησσό εγκαταστάθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου και έφερε τον πρώτο άμβυκα.
Από τότε μέχρι σήμερα οι... |
|
Το μακρύτερο τσουρέκι Τον Απρίλιο του 2005 παρασκευάστηκε στη Μυτιλήνη το πιο μακρύ τσουρέκι.
Ήταν μήκους 50,4 μέτρων και βάρους 97 κιλών. Για την παρασκευή του... |
|
Το μεγαλύτερο κανταΐφι Στις 5 Ιουλίου 2009 στο πάρκο Εληάς της Βέροιας, υπό την αιγίδα του Δήμου διοργανώθηκε διαγωνισμός μαγειρικής με παραδοσιακές... |
|
Το μεγαλύτερο κεφαλοτύρι Στα Ζωνιανά του Νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη κάνουν εξαιρετικό τυρί.
Από το 2008 οργανώνουν μια γιορτή, τη «Γιορτή Βοσκού και Τυριού». Στη... |
|
Το μεγαλύτερο κοντοσούβλι Στις 9 Μαρτίου 2008, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ψήθηκε στην Αμφίκλεια το μεγαλύτερο κοντοσούβλι.
Ο Δήμος Αμφίκλειας με τη βοήθεια των... |
|
Το μεγαλύτερο κρητικό κουλούρι Στα Ζωνιανά του Νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη γίνεται από το 2008 τη «Γιορτή Βοσκού και Τυριού». Στη γιορτή συμμετέχουν όλες οι Ενώσεις... |
|
Το μεγαλύτερο λουκάνικο Στις 28 Φεβρουαρίου 2008, το Διδυμότειχο γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη με ένα γιγάντιο λουκάνικο.
Το παρασκεύασαν δώδεκα κρεοπώλες της πόλης... |
|
Το μεγαλύτερο παστέλι Στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Γαστρονομίας που έγινε στην Αθήνα τον Ιανουάριο 2010 (5ης HO.RE.CA. 2010) παρασκευάστηκε από τη Λέσχη... |
|
Το μεγαλύτερο ρυζόγαλο Το μεγαλύτερο ρυζόγαλο του κόσμου, παρασκευάστηκε τον Ιούνιο 2010, από τους ζαχαροπλάστες και τους μαγείρους των Σερρών στο Ετήσιο... |
|
Το μεγαλύτερο σάντουιτς του κόσμου Στις 23 Ιανουαρίου 2009 στην Αθήνα, στα πλαίσια της 4ης έκθεσης HO.RE.CA και του 2ο Διεθνούς Φόρουμ Γαστρονομίας,, παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο... |
|
Το μοναδικό εστιατόριο με έλληνα μάγειρα βραβευμένο με αστέρι Michelin Ο Λευτέρης Λαζάρου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1935 από πατέρα μάγειρα σε καράβια. Ο ίδιος διατήρησε συνεχή επαφή με τη θάλασσα, δούλεψε... |
|
Το μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα βραβευμένο με δυο αστέρια Michelin Το 1996 Απόστολος Τραστέλης δημιούργησε το gourmet εστιατόριο "Σπονδή" στο Παγκράτι των Αθηνών. Μέσα στα επόμενα χρόνια η «Σπονδή»... |
|
Το παλαιότερο ελληνικό κρασί, Η μακροβιότερη οινοποιία στη σύγχρονη Ελλάδα Το παλαιότερο ελληνικό κρασί φυλάσσεται στα κελάρια της Achaia Clauss στην Πάτρα.
Βρίσκεται στο περίφημο Imperial Cellar (Αυτοκρατορικό Κελλάρι) και... |
|
Το πρώτο και μακροβιότερο απόσταγμα κρασιού - Brandy H “Ανδρέας Καμπάς Οινοποιητική Α.Ε.” αποτελεί την παλαιότερη οινοποιητική εταιρεία της Αττικής. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1869, όταν ο... |
|
Το πρώτο τυποποιημένο παγωτό Το 1936 για πρώτη φορά, εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά τα παγωτά ΕΒΓΑ, σε κυπελλάκι και ξυλάκι.
Το παγωτό ξυλάκι, μάλιστα, αποτέλεσε... |