Το μακροβιότερο και μοναδικό ούζο από 100% απόσταξη, Το μοναδικό Μουσείο ΟύζουΤο 1860 ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης από την Οδησσό εγκαταστάθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου και έφερε τον πρώτο άμβυκα. Από τότε μέχρι σήμερα οι απόγονοί του συνεχίζουν να παράγουν με τον ίδιο τρόπο και την ίδια παραδοσιακή συνταγή το μοναδικό ελληνικό ούζο από 100% απόσταξη. Παρά το ότι η νομοθεσία επιτρέπει την χρήση ποσοστού αιθυλικής αλκοόλης και παρά το ότι η παραδοσιακή παραγωγή είναι χρονοβόρα και κοστίζει περισσότερο, στου Βαρβαγιάννη επιμένουν να παράγουν το ούζο με 100% απόσταξη διατηρώντας έτσι την απαράμιλλη ποιότητα. Σήμερα, η παραγωγή τους έχει φτάσει τα 45000 κιβώτια και από αυτά το 20% εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1996 δημιούργησαν στο Πλωμάρι της Λέσβου το μοναδικό Μουσείο Ούζου, σε αυτό εκτίθενται κειμήλια και αντικείμενα που παρουσιάζουν την ιστορία του εκλεκτού ελληνικού ποτού. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της οικογενειακής επιχείρησης είναι τα τρία αδέλφια Μανόλης, Στάθης και Βάγια Βαρβαγιάννη που διευθύνουν συλλογικά την επιχείρηση.
|
|
|
|
|