Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο κορυφαίος Έλληνας γιατρός του 20ου αιώνα

Παπανικολάου Γεώργιος
Ο Γεώργιος Παπανικολάου, χάρη στη μέθοδο που ανέπτυξε για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και που είναι γνωστή προς τιμήν του ως «test-Pap», είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος Έλληνας «Γιατρός του Αιώνα».
Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη της Ευβοίας και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962 στο Μαϊάμι της Φλώριδας.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1943 δημοσίευσε τη μνημειώδη εργασία του «Διάγνωση του καρκίνου δια του κολπικού επιχρίσματος» στην οποία προσδιόρισε τις δυνατότητες και τη μέθοδο (test-Pap) εντοπισμού προκαρκινωματωδών κυττάρων, η έγκαιρη διάγνωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε θεραπευτική αγωγή πριν την εξέλιξη της νόσου.
Μετά την εφαρμογή του test-Pap, οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά 70% τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου αναγνωρίστηκε διεθνώς και έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αποκλήθηκε ευεργέτης της Ανθρωπότητας
και προτάθηκε για το βραβείο Nobel.
Η Ελλάδα τον τίμησε αποτυπώνοντας τη μορφή του σε χαρτονόμισμα και σε γραμματόσημα. Γραμματόσημα επίσης εξέδωσαν η Κύπρος και οι Η.Π.Α.
Προτομές του υπάρχουν στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλατεία Κύμης, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αγ. Σάββας, το οποίο φέρει το όνομά του, όπως και τα Νοσοκομεία της Κύμης, και της Θεσσαλονίκης.
Το όνομά του δόθηκε επίσης στη νέα υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας .
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+