Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το αριστούργημα της αρχαίας ναυπηγικής

Τριήρης
Ο Βακχιάδης Αμεινοκλής από την Κόρινθο, γνώστης όλης της τεχνογνωσίας που είχε αναπτυχθεί στην Κόρινθο στους κρίσιμους τομείς της μεταλλουργίας, αρχιτεκτονικής, οπλουργίας και ναυπηγικής, δημιούργησε ένα πλοίο που χωρίς να είναι αισθητά μακρύτερο απ΄ τα προγενέστερα, είχε μεγάλη ταχύτητα, ευελιξία, χάρη και δύναμη. Ανέπτυσσε ταχύτητα μέχρι 12 μίλια την ώρα κάτι μοναδικό για την εποχή.
Η τριήρης ήταν ένα πολεμικό πλοίο που κινούνταν από 170 κωπηλάτες, τοποθετημένους σε τρεις επάλληλες σειρές. Η τρίτη σειρά κωπηλατών ήταν το ευφυές εφεύρημα του Αμεινοκλή που κι επαύξησε τον συνολικό αριθμό κωπηλατών του σκάφους κι έδωσε πρόσθετη δύναμη μοχλού στα κουπιά που αυτή η σειρά χειρίζονταν, επειδή κωπηλατούσαν από πάγκο που δεν ήταν στην ίδια κάθετη γραμμή με τους άλλους δυο, παρά με αισθητή απόκλιση προς την εξωτερική πλευρά του πλοίου.
Η τριήρης είχε 2 ιστία, το κύριο-μεγάλο στο κέντρο και το μικρό κοντά στην πλώρη.
Στην ίσαλο γραμμή, στην πλώρη, έχει ένα ορειχάλκινο έμβολο που χρησίμευε για τον εμβολισμό.
Η τριήρης χαρακτηρίστηκε δίκαια ως "το αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής" και απετέλεσε οριακό σημείο ναυπηγικής εξέλιξης των αρχαίων πολεμικών πλοίων , κυριαρχώντας για 1000 περίπου χρόνια στη Μεσόγειο.
Το πρώτο πλοίο φέρεται να κατασκευάστηκε το 704 π.Χ. για λογαριασμό του τύραννου της Σάμου Πολυκράτη. Αξιοποιήθηκε ουσιαστικά από τους Αθηναίους οι οποίοι κατάλαβαν την αξία του και χτίζοντας ένα μεγάλο στόλο κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+