Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η πρώτη χαρτογράφηση της Δυτικής Ευρώπης,
Ο πρώτος που έφτασε στον Αρκτικό κύκλο

Πυθέας ο Μασσαλιώτης
Ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης έζησε στην ελληνική αποικία της Μασσαλίας τον 4ο αι. π.Χ. Ήταν ποντοπόρος εξερευνητής και γεωγράφος.
Στα τέλη του 4ου αι. του ανατέθηκε από τις αρχές της πόλης να ταξιδέψει προκειμένου να βρει και να αγοράσει μέταλλα, όπως κασσίτερο και ήλεκτρο, που ήταν δυσεύρετα. Κατέπλευσε από τη Μασσαλία με μια πεντηκόντορο (πλοίο με 2 σειρές των 25 κουπιών) και έμπειρο πλήρωμα.
Ο Πυθέας βγήκε από το Γιβραλτάρ στον Ατλαντικό και ταξίδεψε προς τα βόρεια.
Περιέπλευσε την Αγγλία και ανεβαίνοντας έφτασε σε άγνωστο τόπο, τον οποίο ονόμασε «Θούλη» (πρόκειται για τη Νορβηγία ή την Ισλανδία). Φτάνοντας στο ύψος του Αρκτικού κύκλου περιέγραψε την "πεπηγυία θάλασσα" και τον ήλιο που δεν έδυε ποτέ.
Στη συνέχεια περιέπλευσε τη Δανία, έφτασε στις όχθες του ποταμού Έλβα στην Γερμανία και του ποταμού Βιστούλα στη Πολωνία.
Ο Πυθέας χαρτογράφησε όλες αυτές τις περιοχές και υπολόγισε το μήκος των ακτών της Μεγάλης Βρετανίας.
Περιέγραψε το ταξίδι του στα βιβλία του «Περί Ωκεανού» και «Γης περίοδος», από τα οποία σώζονται μόνο αποσπάσματα, σε αναφορές άλλων συγγραφέων. Εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι οι αναφορές του για τις παλίρροιες.
Από τους σύγχρονούς του περιγελάστηκε και αντιμετωπίστηκε με αμφιβολία και καχυποψία. Πέρασαν αιώνες ώσπου να αναγνωριστεί ο άθλος του και να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους κορυφαίους ποντοπόρους εξερευνητές.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+