Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η πρώτη αναφορά ότι η Γη κινείται – Θεωρία ηλιοκεντρικού μοντέλου,
Ο πρώτος ακριβής υπολογισμός χρόνου περιστροφής της Γης,
Ο πρώτος υπολογισμός περιμέτρου της Σελήνης

Αρίσταρχος ο Σάμιος
Ο αστρονόμος και μαθηματικός Αρίσταρχος ο Σάμιος γεννήθηκε στη Σάμο το 310 π.Χ. Φοίτησε στην Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη στην Αθήνα και στη συνέχεια έζησε και εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Θεωρείται ο πατέρας και θεμελιωτής της Αστρονομίας, με βάση τη λογική σκέψη και όχι τις θρησκευτικές δοξασίες.
Είναι ο πρώτος ο οποίος εισηγήθηκε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος θέτοντας τον Ήλιο - και όχι τη Γη - στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος και συμπεραίνοντας ότι η Γη κινείται.
Ο Αρίσταρχος υπολόγισε ότι η Γη περιστρέφεται γύρο από τον άξονά της κάθε 24 ώρες και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο σε ένα έτος.
Οι θεωρίες του δεν είχαν γίνει αρχικά αποδεκτές έως ότου ανασύρθηκαν και επαναδιατυπώθηκαν από τον Κοπέρνικο σχεδόν 2000 χρόνια αργότερα.
Παρατηρώντας την κίνηση της Σελήνης διαμέσου της σκιάς της Γης κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης εκτίμησε ότι η διάμετρός της ήταν 3 φορές μικρότερη από εκείνη της Γης. Αποδεχόμενος τον υπολογισμό περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη (42.000 χλμ.), συμπέρανε ότι η Σελήνη έχει περιφέρεια ίση με 14.000 χλμ. Σήμερα είναι γνωστό ότι η Σελήνη έχει περιφέρεια περίπου ίση με 10.916 χλμ.
Ο Αρίσταρχος έγραψε πολλές εργασίες, η μόνη όμως που διασώζεται είναι η «Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης». Εκτενείς αναφορές στο έργο του υπάρχουν σε κείμενα των Αρχιμήδη, Στοβαίου και Πλούταρχου.
Πέθανε το 250 π.Χ.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+