Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο πρώτος υπολογισμός της περιμέτρου της Γης

Ερατοσθένης
Ο μαθηματικός Ερατοσθένης θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.
Γεννήθηκε στην Κυρήνη περίπου το 276 πΧ αλλά έζησε, εργάστηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια (γύρω στο 194 πΧ.).Διετέλεσε διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, από το οποίο σώζεται μικρό μέρος.
Στα «Γεωγραφικά» του περιλαμβάνεται η πραγματεία «Περί διαστάσεων της Γης» όπου περιγράφει τον τρόπο υπολογισμού της περιμέτρου της Γης:
Από ένα πάπυρο πληροφορήθηκε ότι κατά το θερινό ηλιοστάσιο σε ένα πηγάδι στον άνω Νείλο στην Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος το μεσημέρι έπεφτε κάθετα φτάνοντας μέχρι τον πυθμένα του. Την ίδια μέρα και ώρα, ο ίδιος βρίσκονταν στην Αλεξάνδρεια και μέτρησε την σκιά ενός οβελίσκου η οποία σχημάτιζε με τον οβελίσκο γωνία των 7.2°. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η απόσταση Αλεξανδρείας-Ασουάν αντιστοιχούσε σε 7.2° - και ότι η Γη είναι στρογγυλή- υπολόγισε ότι η περίμετρος της γης (360°) θα ήταν 50 φορές μεγαλύτερη. Μέτρησε την απόσταση ανάμεσα στις δυο πόλεις χρησιμοποιώντας ένα είδος οδόμετρου με γρανάζια και έδωσε τον τελικό του υπολογισμό: 40.068 χιλιόμετρα.
Ο υπολογισμός του Ερατοσθένη έχει την εντυπωσιακή απόκλιση του 0,02% από τον πραγματικό αριθμό που είναι 40.075 χιλιόμετρα..
Ο Ερατοσθένης πέθανε περίπου 80 χρόνων από εκούσιο υποσιτισμό, επειδή λόγω γεροντικής τύφλωσης ήταν πλέον ανίκανος να μελετήσει.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+