Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η κορυφαία ελληνίδα μεσόφωνος

Μπάλτσα Αγνή
Η Αγνή Μπάλτσα γεννήθηκε στη Λευκάδα, στις 19 Νοεμβρίου 1944. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών και ακολούθως επικεντρώθηκε στο τραγούδι. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών το 1965 και με την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» ταξίδεψε στο Μόναχο για να συνεχίσει τις σπουδές της. Προτού αποχωρήσει έδωσε ένα αποχαιρετιστήριο ρεσιτάλ στο Πάνθεον της Λευκάδας, με τη συνοδεία στο πιάνο της δασκάλας της, Φραγκιά-Σπηλιοπούλου.
Η πρώτη διεθνής εμφάνισή της έγινε στα 1968 στην Όπερα της Φρανκφούρτης, ως Κερουμπίνο στην όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ. Στην πορεία της καριέρας της μετακλήθηκε στις μεγαλύτερες διεθνείς Όπερες, έκανε πολυάριθμες τουρνέ και συνεργάστηκε με κορυφαίους αρχιμουσικούς.
Σταθμό στην καριέρα της αποτέλεσε η 15ετής καθοδήγηση και συνεργασία της με τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος τη θεωρούσε τη «σπουδαιότερη μέτζοσοπράνο της εποχής μας». Στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται πολυάριθμοι ρόλοι όπως αυτός της Έμπολι στην όπερα Ντον Κάρλο του Βέρντι, της Δέσποινας στο Έτσι κάνουν όλες του Μότσαρτ, της Koστέλνιτσκα στη Γενούφα του Γιάνατσεκ, της Ηλέκτρας στην Κλυταιμνήστρα του Ρίχαρντ Στράους, με ευρύτερα γνωστό τον κεντρικό ρόλο στην Κάρμεν του Μπιζέ, τον οποίο επανέλαβε πολλές φορές, αρκετές από τις οποίες με τον Χοσέ Καρέρας. Το 1992, έλαβε μέρος στη γερμανική ταινία Ντουέτο.
Το 1980, της απονεμήθηκε ο τίτλος «Osterreichische Kammersangerin» και από το 1988 είναι επίτιμο μέλος της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις και από το 1993 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Η πιο πρόσφατη εμφάνισή της στην Ελλάδα έγινε στις 28 Ιουλίου 2008 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στη συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή της: «Δεν υπήρξα ειδικευμένη σε τίποτε.Τραγούδησα ό,τι με οδήγησε η καρδιά, η φωνή και οι δυνάμεις μου. Και τα τραγούδησα όλα. Είμαι γεμάτη και απίστευτα ευγνώμων. Δεν είναι αυτονόητο να γεννηθείς στη Λευκάδα, να σε λένε Αγνή Μπάλτσα και να σου συμβούν όσα συνέβησαν σ’ εμένα» (από συνέντευξή της στην εφημερίδα Το Βήμα).
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+