Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο πολυγραφότερος μουσικοσυνθέτης λαϊκής μουσικής

Τσιτσάνης Βασίλης
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Από τα 9 του χρόνια έπαιζε μαντολίνο κι αργότερα βιολί. Το 1936 πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.
Κορυφαίος στιχουργός, συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, θεωρείται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι.
Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές: Μαρίκα Νίνου, Στράτο Παγιουμτζή, Στέλιο Καζαντζίδη, Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Στελλάκη Περπινιάδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στράτο Διονυσίου, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Χαρούλα Λαμπράκη, Δήμητρα Γαλάνη, Σταμάτης Κόκοτας.
Έγραψε χιλιάδες τραγούδια, τα περισσότερα στίχους και μουσική.
Ο αριθμός των συνθέσεών του που έγιναν επιτυχίες και διαχρονικά έχουν μείνει ως κλασικές είναι τεράστιος. Ανάμεσά τους ανεπανάληπτες συνθέσεις του «Συνεφιασμένη Κυριακή», «Στης ζωής τη στράτα», «Καϊξής», «Αρχόντισσα», «Μπαξέ τσιφλίκι», «Νύχτες μαγικές», «Όταν συμβεί στα πέριξ» και δεκάδες άλλα.
Οι μελωδίες του είναι εξαιρετικά εμπνευσμένες, αν και ο Τσιτσάνης δεν έγραψε ποτέ τραγούδι «στο χαρτί». Θεωρείται εξαιρετικά παράξενο ότι μπόρεσε να γράψει κάποιος αβίαστα τόσο πολλές πλούσιες μελωδίες.
Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1984 - ανήμερα των 69 γενεθλίων του - στο Λονδίνο, όπου είχε πάει για να εγχειριστεί.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+