Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μακροβιότερη παρουσία στο θέατρο

Καλουτά Άννα
Η Άννα Καλουτά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου 1920. Γονείς της ο Στέφανος Καλουτάς, ηθοποιός, και η Κατίνα Γερακουλαίου, τραγουδίστρια. Σε ηλικία 4 ετών με πρωτοβουλία της Μαρίκας Κοτοπούλη πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με την αδερφή της Μαρία (1921-2006). Για τα επόμενα 43 χρόνια τα «Καλουτάκια», όπως ονομάστηκαν, ταυτίστηκαν στη συνείδηση του κοινού με την ελληνική Επιθεώρηση.
Η Άννα Καλουτά ηχογράφησε πολλούς δίσκους και έκανε για πολλά χρόνια συναυλίες σε ελληνικές παροικίες σε όλο τον κόσμο, διασχίζοντας ακόμα και την αφρικανική ζούγκλα με την ίδια στο τιμόνι. Εμφανίστηκε σε θέατρα όπως το Carnegie Hall, το Masonic Temple της Βοστώνης, το Town Hall της Νέας Υόρκης και η Salle Gaveau του Παρισιού. Τραγούδησε στη σκηνή με κορυφαίες φωνές όπως: Maurice Chevalier, Ima Soumak, Lilian Harvey, Tino Rossi, κ.α.
Εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και ασχολήθηκε με όλα τα είδη θεάτρου ως ηθοποιός, τραγουδίστρια και θιασάρχης. Ξεχωριστή παραμένει η συμμετοχή της σε οπερέτες και επιθεωρήσεις των γνωστότερων επιθεωρησιογράφων, απ΄ όπου απέκτησε τον τίτλο «Βασίλισσα της Επιθεώρησης». Έχει ερμηνεύσει όλες τις οπερέτες των Θεόφραστου-Σακελλαρίδη. Στο βεστιάριό της διέθετε όλα τα είδη φράκου που υπήρχαν και αυθεντικές φορεσιές τσολιά. Θρυλικές ερμηνείες της υπήρξαν το «Ευζωνάκι» και οι ρόλοι της ως «Σμυρνιάς».
Έλαβε στρατιωτικές μνείες για τη μεγάλη προσφορά της στην ψυχαγωγία των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, τιμήθηκε από διπλωματικούς και πολιτιστικούς φορείς και το 2003 της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Φοίνικος.
Τελευταία εμφάνισή της ήταν στις 27-28 Ιουνίου 2008 στο Ηρώδειο, στη μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη με τίτλο «Αυτοί που κάψαν το σανίδι».
Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 2010 και κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+