Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μεγαλύτερη πλατεία

Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης της Κέρκυρας, ανάμεσα στην πόλη και το Παλαιό φρούριο.
Η Σπιανιάδα προέκυψε αρχικά για αμυντικούς λόγους ως αποτέλεσμα οχυρωματικών έργων των Βενετών για την προστασία της πόλης.
Προκειμένου να διαπλατυνθεί ο χώρος μπροστά από το φρούριο αποφασίστηκε το 1576 η κατεδάφιση όλων των σπιτιών που βρίσκονταν γύρω από αυτό. Συνολικά υπολογίζεται ότι γκρεμίστηκαν περισσότερα από 2.500 σπίτια.
Στις αρχές του 19ου αι. , επί Γαλλικής κατοχής, η Σπιανάδα μετατράπηκε σε δενδρόφυτη πλατεία και ο Γάλλος μηχανικός Lesseps κατασκεύασε στη δυτική της πλευρά τη συνοικία που είναι γνωστή με το όνομα "Λιστόν", αρχιτεκτονικό συγκρότημα που αποτελείται απο μία σειρά κτιρίων με τοξοστοιχίες.
Κατά την αγγλική κατοχή κτίστηκε (1819-24) το μεγαλόπρεπο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ολόκληρο φτιαγμένο από πέτρα Μάλτας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα G.Whithmore.
Στο νότιο άκρο της πλατείας σε κτίριο της περιόδου της ενετοκρατίας στεγάστηκε από το 1840 η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας, που ιδρύθηκε από τον βρετανό φιλέλληνα Φρειδερίκου Νορθ, κόμητα του Γκίλφορντ.
Οι κήποι της Σπιανιάδας είναι γεμάτοι μνημεία και αξιοθέατα. Ανάμεσα στα άλλα φιλοξενεί εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών Εταιρειών και το μοναδικό γήπεδο του cricket στην Ελλάδα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+