Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο περισσότερο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης

Γαβράς Κώστας
Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933.
Η αντιστασιακή δράση του πατέρα του κατά τη διάρκεια της κατοχής και οι πολιτικές διώξεις της οικογένειάς του μεταπολεμικά διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και το έργο του. Σπούδασε Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και κινηματογραφία στην IDHEC (Ανώτατη Σχολή Κινηματογραφικών Σπουδών).
Ζει και εργάζεται στη Γαλλία.
Το 1965 εμφανίστηκε η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, η ταινία «Διαμέρισμα Δολοφόνων».
Συνέχισε την καριέρα του με ταινίες-ορόσημο, προσανατολισμένες στην κοινωνική και πολιτική παγκόσμια πραγματικότητα. Οι ασυμβίβαστοι ήρωές του ζουν και κινούνται μέσα σε ανοικτές πληγές της ιστορίας που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.
Το έργο του έχει τιμηθεί με όλα τα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά βραβεία:
«Ζ» (1969) Όσκαρ και Χρυσής Σφαίρας για την Καλύτερη Ξένη Ταινία. Πρωταγωνιστής ο Υβ Μοντάν. Η ταινία αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, και την προετοιμασία για το καθεστώς της χούντας που ακολούθησε στην Ελλάδα.
«Ο αγνοούμενος» (1982), Όσκαρ Σεναρίου και Χρυσό Φοίνικα Καννών. Πρωταγωνιστής ο Τζάκ Λέμον. Ταινία-καταγγελία για την επέμβαση των ΗΠΑ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μέσα από την ιστορία ενός πατέρα που αναζητά τον αγνοούμενο γιο του.
«Μουσικό κουτί» (1990), Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο. Πρωταγωνίστρια η Τζέσικα Λανγκ. Ταινία-αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα, μέσα από την ιστορία μιας αμερικανίδας της οποίας ο πατέρας κατηγορείται για Ναζί που κατέφυγε στις ΗΠΑ.
Άλλες του ταινίες είναι: «Ομολογία», «Αμήν», «Mad city» κ.α.
Τελευταία του ταινία, η «Eden Is West» (Παράδεισος Στη Δύση) που επικεντρώνεται στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις ανάγκες της οποίας πραγματοποίησε για πρώτη φορά γυρίσματα στην Ελλάδα.
Ο Κώστας Γαβράς διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαίους σκηνοθέτες και παραγωγούς.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+