Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το πρώτο ναυτιλικακό γραφείο στο Λονδίνο,
Ο πατριάρχης του ελληνικού εφοπλισμού

Βαλλιάνος Παναγής
Τη δεκαετία του 1860 ο Παναγής Βαλλιάνος ίδρυσε το πρώτο ναυτιλιακό γραφείο στο Λονδίνο, το οποίο και αποτέλεσε πρότυπο για τα ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία της βρετανικής πρωτεύουσας και κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Ο πιο ισχυρός Έλληνας του Σίτι του Λονδίνου το τελευταίο τρίτο του 19ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται και “πατριάρχης του ελληνικού εφοπλισμού”, υπήρξε ο Κεφαλονίτης Παναγής Βαλλιάνος, έμπορος, τραπεζίτης και πρωτοπόρος εφοπλιστής ατμοπλοίων.
Το γραφείο των αδελφών Βαλλιάνου, το οποίο από τη δεκαετία του 1860 μέχρι το 1902 υπήρξε το κεντρικό ναυτιλιακό γραφείο όλου του ελληνικού στόλου στη δυτική Ευρώπη, αποτέλεσε πρότυπο για την οργάνωση των ελληνικών ναυτιλιακών γραφείων στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ο Παναγής Βαλλιάνος γεννήθηκε το 1814 στις Κεραμειές της Κεφαλονιάς. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο αρχικά στο Αργοστόλι και αργότερα στη Ζάκυνθο.
Το 1858 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες.
Ο Παναγής Βαλλιάνος πέθανε στο Λονδίνο το 1902 κληροδοτώντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε ευεργετήματα, μεταξύ των οποίων την οικοδόμηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα αλλά και ένα τεράστιο για την εποχή χρηματικό ποσό στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+