Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο

Τσουκαλά Ευαγγελία
Τον Ιούλιο 2007, στη Μηλιά Γρεβενών, ομάδα παλαιοντολόγων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά αποκάλυψαν τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες που έχουν βρεθεί στον κόσμο.
Οι τεράστιοι χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων ανήκουν σε μαστόδοντα Mammut borsoni, προβοσκιδωτό που έζησε την εποχή του Πλειόκαινου και συγκεκριμένα πριν από 2,5-3 εκατομμύρια χρόνια.
Στην περιοχή των Γρεβενών έχουν βρεθεί πολλά εξαιρετικής επιστημονικής αξίας παλαιοντολογικά ευρήματα, όπως το 1997 ένα ακόμη ζεύγος χαυλιοδόντων του ιδίου είδους μήκους 4,39 μέτρων αλλά και απολιθωμένα οστά μαχαιρόδοντων (μεγάλων αιλουροειδών), ρινόκερων, ιππαρίων (μικρόσωμων αλόγων με τρία δάκτυλα στα πόδια τους), ταπίρων και άλλων προϊστορικών ζώων.
Η περιοχή των Γρεβενών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ήταν βυθός θάλασσας με εξαιρετικά απολιθώματα ασπόνδυλων ζώων, ενώ εκατομμύρια χρόνια πριν κυριαρχούσε πυκνή βλάστηση με δάση και τροπικό κλίμα ιδανικό για την ανάπτυξη των μεγάλων θηλαστικών.
Την ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτός από την Ευαγγελία Τσουκαλά αποτελούσαν, ο Βαγγέλης Χατζηελευθερίου, ο Βασίλης Μακρίδης, ο Γιώργος Λαζαρίδης, η Ρούλα Παππά, ο Βαγγέλης Βλάχος, η Όλγα Κουκουσιούρα, η Κατερίνα Τσεκούρα, η Λία Ολάσογλου, ο Κύριλλος Δοσεμετζής, η Ιωάννα Κουλίδου, ο Νίκος Μπαχαρίδης, η Δήμητρα Λαμπρέτσα, ο Θωμάς Δρόσος και ο 80χρονος αγρότης Θανάσης Δεληβός, ο οποίος πριν από χρόνια είχε εντοπίσει απολιθώματα στην περιοχή του, γεγονός που οδήγησε τις έρευνες. Σημαντική, στην ανασκαφή του 2007, ήταν η παρουσία των Ολλανδών Dick MOL και Wilrie van Logchem, συνεργατών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, ενώ όλα τα ευρήματα στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+