Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο μεγαλύτερος Έλληνας διευθυντής ορχήστρας

Μητρόπουλος Δημήτρης
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1896 στην Αθήνα, με καταγωγή από το χωριό Μελισσόπετρα Γορτυνίας. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών. Μαθητής ακόμη, βρέθηκε για πρώτη φορά στο πόντιουμ της ορχήστρας στις 29 Απριλίου 1915 διευθύνοντας τη συμφωνική ορχήστρα του ωδείου. Το 1919, πήρε δίπλωμα πιάνου με Xρυσό Mετάλλιο από το Ωδείο και τον επόμενο χρόνο συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στις Bρυξέλλες. Το 1921, μετακόμισε στο Bερολίνο, όπου ασχολήθηκε με αυτοσχεδιασμούς σε εκκλησιαστικό όργανο. Η πρώτη διεθνής εμφάνιση στην καριέρα του ως διευθυντή ορχήστρας ήταν στις 27 Φεβρουαρίου 1930 όταν διηύθυνε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου συμμετέχοντας και ως σολίστ στο 3ο Κονσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ.
Στα χρόνια που ακολούθησαν διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, σε περισσότερες από δύο χιλιάδες συναυλίες. Θρυλική έμεινε η περιοδεία του στην Ευρώπη το 1955 ως διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Από το 1954 έως το θάνατό του ήταν διευθυντής στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έκανε πρόβες και συναυλίες χωρίς παρτιτούρα, γιατί ήξερε απέξω τις φωνές όλων των οργάνων. O Δημήτρης Μητρόπουλος έγραψε περίπου 40 έργα για ορχήστρα, πιάνο και φωνή, καθώς και μία όπερα. Τα έργα του ήταν εξπρεσιονιστικά και πολλά από αυτά, ατονικά. Στο συνθετικό έργο του περιλαμβάνονται τα μουσικά συμφωνικά έργα Η ψυχή μου, Η ελληνική σονάτα, Τέσσερις Κυθηραϊκοί χοροί και η όπερα Αδελφή Βεατρίκη, η οποία ανέβηκε πρώτη φορά το 1919 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του υπήρξαν ο ασκητικός τρόπος ζωήςτου και η μεγάλη αγάπη του για την ορειβασία.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος πέθανε στις 2 Nοεμβρίου 1960 από καρδιακή ανακοπή στο πόντιουμ της Σκάλας του Mιλάνου κατά τη διάρκεια πρόβας. Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του επέστρεψε στην Aθήνα, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Ωδείο Hρώδου Aττικού.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος χαρακτηρίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+