Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το αρχαιότερο εμπεριστατωμένο ιατρικό σύγγραμμα,
Οι περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά του – Ιατρική

Ιπποκράτης
Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω γύρω στα 460 π.χ και πέθανε το 377 π.χ.
Υπήρξε μαθητής του Δημόκριτου, του Γοργία και του πατέρα του, που ήταν επίσης γιατρός.
Έζησε κυρίως στην Κω αλλά βρέθηκε κατά διαστήματα στην Θεσσαλία, στην Αθήνα, στη Θάσο και στη Μακεδονική βασιλική Αυλή.
Ο Ιπποκράτης θεωρείται ο ιδρυτής της ιατρικής ως εμπειρικής επιστήμης που στηρίζεται στην παρατήρηση των συμπτωμάτων των ασθενειών και στην αναζήτηση των αιτίων σε φυσικούς παράγοντες και όχι σε δεισιδαιμονίες, μαγεία ή θεϊκές παρεμβάσεις.
Αν και καμία από τις 59 σωζόμενες μελέτες των ιατρικών σχολών της Κω και της Κνίδου που αποδίδονται σε αυτόν, δεν είναι βέβαιο ότι γράφτηκε από τον ίδιο, τα έργα αυτά που συνοψίζουν τη διδασκαλία του αποτελούσαν τη βασική ιατρική βιβλιογραφία για πολλούς αιώνες. Οι μελέτες αυτές αποτελούν την αρχαιότερη εμπεριστατωμένη ιατρική βιβλιογραφία.
Ακόμη τα χειρουργικά εργαλεία της εποχής του που διασώθηκαν είναι σχεδόν όμοια με πολλά από αυτά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Σήμερα, οι περισσότερες θεραπευτικές πρακτικές του Ιπποκράτη έχουν αναθεωρηθεί.
Το σημαντικότερο όμως που έχει απομείνει είναι οι ηθικοί κανόνες στην άσκηση της ιατρικής αλλά και η συμβολή του στην απομάκρυνση της ιατρικής από δεισιδαιμονικές και μαγικές αντιλήψεις.
Ο «όρκος του Ιπποκράτη», τον οποίο δίνουν οι νέοι γιατροί και αναφέρεται στους ηθικούς κανόνες που εκείνος όρισε, φαίνεται να έχει μεταγενέστερη προέλευση.
Τα όνομα του Ιπποκράτη αναφέρεται στη σύγχρονη βιβλιογραφία περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου παρά το ότι έχουν περάσει 2400 χρόνια από την εποχή του.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+