Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Συμμετοχικό Νόμπελ Ειρήνης-2007

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2007 μοιράστηκαν ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Η επιτροπή αυτή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization- WMO) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme- UNEP). Η επιτροπή συγκροτήθηκε από επιστήμονες οι οποίοι εργάστηκαν για το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (1987) και από επιστήμονες άλλων κλάδων. Σκοπός της επιτροπής είναι η αξιολόγηση της επιστημονικής γνωστικής βάσης και των ερευνών που διεξάγονται για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών.
Η επιτροπή αξιολογεί επίσης τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών οι οποίες προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα, μελετώντας πιθανές πολιτικές και δράσεις για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων. Συντονίζει επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο και έως το 2007 είχε δημοσιεύσει τέσσερις εκθέσεις (1990, 1995, 2001 και 2007) σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται και τις πιθανές επιπτώσεις τους. To Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ απένειμε διάκριση σε έναν μικρό αριθμό, περίπου 300, επιστημόνων οι οποίοι κατεξοχήν συνέβαλαν με τις επιστημονικές τους εργασίες στο έργο της επιτροπής και οι οποίες τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2007. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλκιβιάδης Μπάης, και η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Κανακίδου.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης οι εξής Έλληνες επιστήμονες: Παντελής Κάπρος (Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ), Χρήστος Γιαννακόπουλος (ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Σεβαστιανός Μοιρασγεντής (ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και Μιλτιάδης Σεφερλής (από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων). Επίσης, συμμετείχαν οι Έλληνες ερευνητές αλλοδαπών ιδρυμάτων Ανδρέας Ματζαράκης (Meteorological Institute, University of Freiburg), Γεώργιος Τσελιούδης (Ινστιτούτο Goddard - NASA), Μιχάλης Τσιμπλής (Southampton Oceanography Centre). Εθνικοί κριτές ήταν η Ελένη Γεωργοπούλου (ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και ο Ιωάννης Σαραφίδης (ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+