Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ευρωπαϊκό βραβείο επιστημονικής έρευνας Descartes 2002,
Διεθνές βραβείο Bruno Rossi στην Αστροφυσική,
Οι περισσότερες αναφορές στο έργο της - Διαστημική

Κουβελιώτου Χρύσα
Η καθηγήτρια Χρύσα Κουβελιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στην Αστροφυσική στο University of Sussex και στο Technical University of Munich.
Ήταν για 12 χρόνια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1995 εργάζεται στην Alabama, στo Marshall Space Flight Center της ΝΑSA, αρχικά μέσω του Universities Space Research Association και από το 2004 ως μέλος της NASA.
Το 1998 κατέγραψε μέσω δορυφόρων μια απίστευτη έκρηξη στα βάθη του Σύμπαντος, που διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα και εξέπεμψε τεράστια ποσά ακτινοβολίας. H έκρηξη προερχόταν από ένα μάγναστρον (magnetar) ένα διαφορετικό είδος αστέρα νετρονίων, που η ίδια ανακάλυψε επίσης το 1998 με δορυφορικές παρατηρήσεις--μόνο 12 τέτοιες πήγες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι το 2008. Από τότε ασχολήθηκε συστηματικά με το συγκεκριμένο θέμα και έκανε πλήθος παρατηρήσεων και εργασιών. Η κ. Κουβελιώτου έχει επίσης εκτεταμένη ερευνά στις κοσμικές εκλάμψεις ακτίνων γάμα (Gamma Ray Bursts, GRBs) με πληθώρα εργασιών και διεθνή αναγνώριση.
Για τις εργασίες της στα magnetars βραβεύτηκε το 2003 με το κορυφαίο βραβείο Αστροφυσικής της American Astronomical Society, Bruno Rossi Prize και για τις GRBs το 2002 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιστημών Descartes Prize, το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Αστροφυσικούς.
Η καθηγήτρια Χρύσα Κουβελιώτου είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανισμών και έχει γράψει μεγάλο αριθμό σημαντικών μελετών—πάνω από 300 έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά με κριτές. Οι αναφορές στο έργο της είναι τόσες ώστε να έχει κατά καιρούς καταταγεί διεθνώς 6η, 8η και 10η ανάμεσα στους 250 περισσότερο αναφερόμενους διαστημικούς επιστήμονες. Κατέχει το ρεκόρ της Ελληνίδας με τις περισσότερες αναφορές (πάνω από 14.400) στο έργο της στην Διαστημική Επιστήμη.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+