Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το βραβείο μαθηματικών Naylor,
Ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών στις δημοσιεύσεις στα Μαθηματικά

Φωκάς Αθανάσιος
Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1952. Σπούδασε Αεροναυπηγική στο Imperial College του Λονδίνου, πήρε διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το California Institute of Technology και πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Miami. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Clarkson και στο Imperial College του Λονδίνου, και από το 2002 είναι καθηγητής στην έδρα Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιτροπών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2005.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 220 επιστημονικά άρθρα, εννέα βιβλία και έχει δώσει κατόπιν προσκλήσεως περισσότερες από 250 διαλέξεις σε κορυφαία Πανεπιστήμια και διεθνή συνέδρια. Το διεθνές Ινστιτούτο ISI-Web of Science τον έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των επιστημόνων στα Μαθηματικά με το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών σε δημοσιεύσεις τους.
Ο Αθανάσιος Φωκάς έχει συμβάλει καθοριστικά στην ακριβή ανάλυση μιας μεγάλης κατηγορίας διαφορικών εξισώσεων. Ανέπτυξε μία "ενοποιητική μέθοδο ολοκληρωτικών μετασχηματισμών", η οποία θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην περιοχή της αναλυτικής λύσης διαφορικών εξισώσεων, από τη εποχή των κλασικών ανακαλύψεων των μαθηματικών του 18ου αιώνα.
Για αυτή την ανακάλυψη τιμήθηκε το 2000 από τη Μαθηματική Εταιρεία της Αγγλίας με το βραβείο Naylor, μια ύψιστη διάκριση που το 1999 είχε λάβει ο Στίβεν Χόκινγκ.
Το περιοδικό Journal of Mathematical Physics παρουσίασε τη μέθοδο αυτή στο επετειακό τεύχος που εξέδωσε για τη δεύτερη χιλιετία, στο οποίο συνοψίστηκαν "οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα στο πεδίο της μαθηματικής φυσικής".
Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς έχει συμβάλει σημαντικά στη επίλυση των βασικών μαθηματικών προβλημάτων που ανακύπτουν στην τομογραφία εκπομπής φωτονίων και στη μαγνητοεγκεφαλογραφία.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+