Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Μαστιχόδενδρο-Ένα μοναδικό Ελληνικό φυτό

Το δένδρο που δίνει τη μαστίχα είναι ένας αιωνόβιος θάμνος, μια κοντή και φουντωτή ποικιλία του σχίνου, με αειθαλή φύλλα και μεγάλη ανθεκτικότητα που ζει σε άγονα πετρώδη εδάφη. Αν και πολλά τέτοια εδάφη στον κόσμο φιλοξενούν σχίνα, πουθενά αλλού δεν έχουν κατορθώσει να αναπαράγουν το συγκεκριμένο είδος και αυτό μάλλον οφείλεται στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και το μικροκλίμα της περιοχής.
Η συγκομιδή της μαστίχας ξεκινά τον Ιούνιο. Ο κορμός του φυτού χαράζεται με μεγάλα αιχμηρά εργαλεία για να αρχίσει να στάζει η μαστίχα, σε τρεις διαφορετικές ποικιλίες, την πίττα, την χοντρή και την ψιλή.
Στην αρχαιότητα η μαστίχα χρησίμευε ως φάρμακο. Σύμφωνα με το Γαληνό που έζησε το 2ο μ.Χ. αιώνα, ανάμεσα στα άλλα, η μαστίχα ανεβάζει τον αιματοκρίτη, συμβάλλει στη θεραπεία του βήχα και της φαλάκρας, καταπραΰνει από το δάγκωμα του φιδιού, ανακουφίζει από τη χρόνια γαστρίτιδα αλλά και διάφορες δερματικές ασθένειες.
Σήμερα, η χρήση της έχει επεκταθεί στην παραγωγή φαρμακευτικών αλοιφών, αλλά και προϊόντων κοσμετολογίας, που είναι περιζήτητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως επί το πλείστον όμως αποτελεί τη βάση για κορυφαία ποτά και γλυκίσματα, που της έχουν δώσει το προνόμιο της ονομασίας προέλευσης, δηλαδή ενός μοναδικού παγκόσμιου τίτλου διάκρισης, που απαγορεύει σε οποιονδήποτε άλλον να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη.
Από τα 167.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα της Χίου, τουλάχιστον 60.000 στρέμματα στο νότιο τμήμα της είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια της μαστίχας, με αποτέλεσμα την παραγωγή 120 περίπου τόνων ετησίως.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+