Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο μεγαλύτερος μαθηματικός του 20ου αιώνα

Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Αρχιμήδη και ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 20ου αιώνα παγκοσμίως.
Ο Αϊνστάιν, σε επιστολή του προς τον Κ. Καραθεοδωρή δηλώνει, πως μένει μπροστά του γονατιστός με σταυρωμένα χέρια για τις απορίες που του έλυσε σε μαθηματικούς του υπολογισμούς για τη θεωρία της σχετικότητας.
Με ρίζες στην Ανδριανούπολη της Θράκης, γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1873 και πέθανε στο Μόναχο στις 2 Φεβρουαρίου του 1950.
Διετέλεσε καθηγητής σε επτά Πανεπιστήμια και αναγορεύτηκε ακαδημαϊκός σε έξι Ακαδημίες.
Διετέλεσε καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Ανόβερου, στη Γοτίγγη, στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Υπήρξε μέλος των Ακαδημιών Βερολίνου το 1919, Γοτίγγης το 1920, Μονάχου το 1925, Κολωνίας το 1926, Αθηνών το 1927 και Ρώμης το 1929.
O Αϊνστάιν στη τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, δήλωσε, πέραν των ερωτήσεων που του τέθηκαν, το εξής:
«Κύριοι ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δύο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο, εγώ προσωπικά αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα».
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+