Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και εφευρέτης

Αρχιμήδης ο Συρακούσιος
Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (287-212 π.X.) υπήρξε μέγας μαθηματικός και εφευρέτης, ένας από τους επιφανέστερους σοφούς στη μηχανική.
Το κεντρικό νόημα στις εργασίες του ήταν ο προσδιορισμός των εμβαδών και των όγκων διάφορων σχημάτων.
Ήταν ο πρώτος που όρισε την έννοια του κέντρου βάρους του σώματος και έδωσε τη μαθηματική συναγωγή των νόμων των μοχλών («Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω» =δώσε μου μέρος να σταθώ και θα κουνήσω τη γη).
Εφηύρε το τρίσπαστο (ανυψωτική τριπλή τροχαλία), τον ατέρμονα κοχλία (μηχανή άντλησης νερού από ποταμούς και φρέατα) και το καντάρι.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Καρχηδονιακού πολέμου οργάνωσε την άμυνα της πόλης από μηχανικής πλευράς: το αρχιτρόνιτο (το πρώτο μηχάνημα στον κόσμο το οποίο λειτουργούσε με ατμό και έριχνε σφαιρικά βλήματα σε απόσταση 1.5 χιλιομέτρου), οι καταπέλτες, οι αρπάγες (μηχανισμοί που ανύψωναν και αναποδογύριζαν τα εχθρικά πλοία) καθώς και τα περίφημα κάτοπτρα με τα οποία λέγεται ότι κατέκαυσε το Ρωμαϊκό στόλο στη ναυμαχία των Συρακουσών.
Ο Αρχιμήδης έθεσε επίσης τα θεμέλια της υδροστατικής. Ερμήνευσε την αρχή της άνωσης, σύμφωνα με την οποία κάθε σώμα βυθιζόμενο στο νερό χάνει τόσο βάρος όσο είναι και το βάρος του εκτοπιζόμενου από αυτού υγρού («Εύρηκα!»).
Γενικά επινόησε και κατασκεύασε μηχανές κάθε είδους, πολλές από τις οποίες «ανακαλύφθηκαν» εκ νέου πολλούς αιώνες μετά και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Ο μεγάλος εφευρέτης σκοτώθηκε σε ηλικία 75 ετών στην αγαπημένη του πόλη από ένα Ρωμαίο στρατιώτη την ώρα που τον απασχολούσε ένα πρόβλημα ολοκληρωτικού λογισμού. Πριν δεχθεί τη θανάσιμη μαχαιριά φέρεται να είπε ενοχλημένος: «Μη μου τους κύκλους τάραττε!»
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+