Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το μοναδικό γεωλογικό τοπίο

Μετέωρα
Τα Μετέωρα αποτελούν ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους ύψους μέχρι και 400 μέτρων, που υψώνονται στο τέλος του θεσσαλικού κάμπου, μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Πρόκειται για ένα τοπίο σπάνιου κάλλους, χαρακτηρισμένο από το 1988 από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Η δημιουργία του μοναδικού στον κόσμο επιβλητικού αυτού γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς επιστήμονες, δεν έχει ακόμη ερμηνευθεί με σαφήνεια. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη πρέπει να σχηματίστηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές που έγιναν στην περιοχή αυτή πριν από 25 έως 30 εκατομμύρια χρόνια.
Αξιοπερίεργο γεγονός αποτελεί επίσης η απουσία οποιασδήποτε αρχαίας ή νεώτερης ιστορικής αναφοράς στην περιοχή.
Στους βράχους των Μετεώρων κατέφυγαν ασκητές από τον 12ο αι. και κτίστηκαν μονές από τον 14ο αιώνα. Ονομάστηκαν Μετέωρα από τον Όσιο Μετεωρίτη Αθανάσιο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο» στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.
Η περιοχή αποτελεί, μετά το Άγιο Όρος, το σημαντικότερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στην Ελλάδα. Από τα 30 μοναστήρια που κτίστηκαν εκεί, σήμερα λειτουργούν τα έξι.
Η ανάβαση σε αυτά γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ, και λίγο αργότερα με ανεμόσκαλες.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+