Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών,
Η μόνη υπουργος που «άντεξε» σε 16 ανασχηματισμούς,
Η μακροβιότερη υπουργός στο ίδιο υπουργείο,
Η μοναδική γυναίκα που κηδεύτηκε με τιμές Πρωθυπουργού

Μερκούρη Μελίνα
Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου 1920 και καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών.
Χαρακτηρίστηκε η «Τελευταία Ελληνίδα Θεά».
Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και πολιτική προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (1981-89 και 1993-94).
Ήταν το μοναδικό πρόσωπο που παρέμεινε στη θέση αυτή παρά στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έγιναν καθώς και η μακροβιότερη υπουργός στο ίδιο υπουργείο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.
Με σημαντική συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα και με πολύπλευρο έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού, άφησε υποθήκες και παρακαταθήκες στις επόμενες γενεές. Κορυφαία ήταν η προσπάθειά της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Στην πλούσια πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο απέκτησε διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις. Συνολικά, έχει πρωταγωνιστήσει σε 19 ταινίες διάσημων δημιουργών. Για την ερμηνεία της στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασσέν θα λάβει το 1960 στις Κάνες το βραβείο γυναικείας ερμηνείας (εξ' ίσου με την Ζαν Μορό για το Moderato Cantabile) (1960) καθώς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Από τη θεατρική της παρουσία ξεχώρισε η παράσταση «Γλυκό πουλί της νιότης» (1960) σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και παραγωγή του «Θεάτρου Τέχνης» και το «Ίλια Ντάρλινγκ» του Ζυλ Ντασσέν στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης.
Η Μελίνα Μερκούρη πέθανε στις 6 Μαρτίου 1994 στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Ν.Υόρκης. Κηδεύτηκε στις 10 Μαρτίου 1994 με τιμές Πρωθυπουργού και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έτυχε αυτής της τιμής.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+