Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Βραβείο Όσκαρ σκηνογραφίας και καλλιτεχνικής διεύθυνσης

Φωτόπουλος Βασίλης
O Βασίλης Φωτόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα.
Από μικρός ασχολήθηκε με την ζωγραφική και την αγιογραφία.
Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν τα μεροκάματα που έκανε βάφοντας τα σκηνικά. Το 1958 εργάστηκε για πρώτη φορά ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για την παράσταση «Υπηρέτρια Κυρά».
Το 1962 συνεργάζεται με τον Ελία Καζάν και κάνει και τα 75 σκηνικά για την ταινία «Αμέρικα, Αμέρικα» μαζί με τον Αμερικανό Τζιν Κάλαχαν. Όμως ο σκηνοθέτης παρέλειψε το όνομα του Φωτόπουλου στους τίτλους. Όταν ο Φωτόπουλος παραπονέθηκε στον Καζάν, εισέπραξε την απάντηση: «Μα ποιος θα πίστευε ότι αυτά τα σκηνικά είχαν γίνει από ένα Ελληνόπουλο...». Ετσι το Όσκαρ με το οποίο βραβεύτηκε η ταινία για τη σκηνογραφία της πήγε στον Κάλαχαν.
Το 1964 κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης - σκηνικών για ασπρόμαυρη ταινία, για τον «Αλέξη Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ζυλ Ντασέν, ο Ελία Καζάν και ο Μέντης Μποστατζόγλου.
Ποτέ δεν έχασε την επαφή με τη ζωγραφική και αντιμετώπιζε τα σκηνικά ως τρισδιάστατο ζωγραφικό έργο. Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές ατομικές εκθέσεις και σήμερα υπάρχουν σε διάφορα μουσεία και αρκετές ιδιωτικές συλλογές.
Πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 2007 στην Αθήνα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+