Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μακροβιότερη ραδιοφωνική παιδική εκπομπή,
Η πρώτη τηλεοπτική παιδική εκπομπή,
Ο πρώτος θίασος παιδικού θεάτρου

Μεταξά Αντιγόνη
Η εκπαιδευτικός, λογοτέχνις και ηθοποιός Αντιγόνη Μεταξά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905. Αφιέρωσε τη ζωή της στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών κι έμεινε γνωστή ως η «θεία Λένα» των βιβλίων της, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών της.
Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, Το θέατρο του παιδιού. Παντρεύτηκε τον Κώστα Κροντηρά, πρώτο σκηνοθέτη στο χώρο της ραδιοφωνίας και συνεργάστηκε μαζί του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Από το 1942 ως το 1966 διετέλεσε προισταμένη της «Ώρας του Παιδιού» στο κρατικό ραδιόφωνο. Η καθημερινή πρωινή εκπομπή «Καλημέρα παιδάκια»- γεμάτη από παραμύθια, συμβουλές, χιούμορ, τραγούδια, μυθολογία και χαρούμενους διαλόγους- δεν έχει σβήσει ακόμα από τις μνήμες όσων μεγάλωσαν ακούγοντάς την. Παράλληλα διοργάνωνε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες με αποδέκτες πάντα τα παιδιά. Το 1967 δημιούργησε το πρώτο παιδικό πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης. Έγραψε πάνω από 55 παιδικά έργα. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Συνέχισε να εργάζεται μέχρι το θάνατό της, το 1971.
Διάδοχος της Αντιγόνης Μεταξά υπήρξε η κόρη της, Λήδα Κροντηρά. Παιδαγωγός και συγγραφέας και η ίδια, συνέχισε επάξια να υπηρετεί το παιδί μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή και το προσωπικό συγγραφικό της έργο, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ξεναγήσεις στα μεγάλα θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+