Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου,
Ο πρώτος ιδιωτικός Ραδιοφωνικός σταθμός

Τσιγγιρίδης Χρήστος
Το 1926, κατά τη διάρκεια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Χρίστος Τσιγγιρίδης ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα. Ο ραδιοπομπός που έστησε βρισκόταν στον περίβολο της έκθεσης και ήταν ισχύος 400 Watts. Η πρώτη εκπομπή έγινε στις 25 Μαρτίου 1926.
Έως τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» είχε προσωρινή άδεια λειτουργίας μόνο κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης και λειτουργούσε με προσωπικές δαπάνες του ιδιοκτήτη και έσοδα από διαφημίσεις. Μετέδιδε μουσική και ενημερωτικές εκπομπές. Στη συνέχεια, ο πομπός κατασχέθηκε από τους κατακτητές. Το 1945, ο σταθμός εξέπεμψε πάλι ελεύθερα με προσωρινά μόνιμη άδεια λειτουργίας. Το 1947, τελικά ο πομπός αγοράστηκε από την κρατική ραδιοφωνία, γεγονός που αποτέλεσε θανάσιμο πλήγμα για τον Τσιγγιρίδη.
Ο Χρήστος Τσιγγιρίδης γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη το 1877 και σπούδασε στη «Σχολή Ηλεκτρικών Μηχανημάτων» στη Στουτγάρδη της
Γερμανίας. Το 1918, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Λάρισα. Το 1925, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε την υπόλοιπη ζωή του, αφιερώνοντάς την στην περιπέτεια της ραδιοφωνίας.
Πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1947 και κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές από την τοπική κοινωνία αλλά και από εκπροσώπους της κρατικής ραδιοφωνίας, οι οποίοι του απέδωσαν τον τίτλο του πρωτοπόρου στα ερτζιανά.
Ντοκουμέντα του θρυλικού σταθμού διασώζονται στο Μουσείο Ραδιοφωνίας «Χρίστος Τσιγγιρίδης» που στεγάζεται στη Θεσσαλονίκη.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+