Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η ίδρυση του πρώτου ειδικού σχολείου,
Η πρώτη γυναίκα-γυμνασιάρχης στην εκπαίδευση

Ιμβριώτη Ρόζα
Το 1936 λειτούργησε στην Καισαριανή το «Πρότυπο Σχολείο Ανωμάλων και Καθυστερημένων Παιδιών».
Η ίδρυση και λειτουργία του οφειλόταν στη Ρόζα Ιμβριώτη, που εφάρμοσε πρωτοποριακές για την εποχή εκπαιδευτικές μεθόδους. Μαζί της συνεργάστηκε ο Κώστας Καλαντζής, πρωτοπόρος παιδαγωγός στα θέματα δυσλεξίας, ο Σωκράτης Καραντινός στην ψυχολογία και ο Γιώργος Ζαβιτσιάνος, από τους πρώτους ψυχαναλυτές στην Ελλάδα. Το 1939, η Ρόζα Ιμβριώτη διατύπωσε τον πρώτο ορισμό για την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα, εισάγοντας τον όρο «Θεραπευτική Αγωγή». Σήμερα το σχολείο ονομάζεται «Πειραματικό Σχολείο» και εξακολουθεί να προσφέρει εκπαίδευση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η Ρόζα Ιμβριώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1898 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Παντρεύτηκε το φιλόσοφο Γιώργο Ιμβριώτη. Συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Δελμούζο στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, όπου κατηγορήθηκε για υλιστική διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, που αποτέλεσε αφορμή για το ξέσπασμα των «Μαρασλειακών», το 1924. Το 1934 γίνεται η πρώτη γυναίκα που έφτασε το βαθμό του γυμνασιάρχη.
Ως πνευματική παρουσία μελέτησε σε βάθος την παρουσία της γυναίκας μέσα από την ιστορία και αγωνίστηκε για την πραγματική ισότητα των δυο φύλων. Στο βιβλίο της «Παιδεία και Κοινωνία» γράφει: «… Γυναίκα και άντρας πλάι -πλάι στην εργασία αγωνίζονται κι οι δυο για ψωμί...Έχουν τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους αγώνες, την ίδια κοινωνική συνείδηση, τις ίδιες ελπίδες…Να προχωρήσουμε σε γενική πολιτική δράση».
Ενταγμένη στο χώρο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στη σύνταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).
Από το 1948 και για τρία χρόνια έζησε εξόριστη. Το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ .
Πέθανε στην Αθήνα το 1977.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+