Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο πολυγραφότερος σύγχρονος παραμυθάς

Τριβιζάς Ευγένιος
Ο Ευγένιος Τριβιζάς, εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών στα μάτια των παιδιών, είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (L.S.E.) και καθηγητής της Συγκριτικής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διετέλεσε και ο πρώτος διευθυντής του Κέντρου Εγκληματολογικών Ερευνών.
Έχει εκδώσει περισσότερα από 180 βιβλία για παιδιά και έχει καταπιαστεί σχεδόν με όλα τα είδη του λόγου: παραμύθι, ποίηση, θέατρο για παιδιά, διήγημα, κόμικς, μυθιστόρημα, λιμπρέτο όπερας, συγγραφή σεναρίων για τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, καθώς και με την παραγωγή εκπαιδευτικού λογισμικού για παιδιά. Σκοπός του είναι να κινητοποιήσει και να καλλιεργήσει την φαντασία των παιδιών και να διευρύνει τους δημιουργικούς τους ορίζοντες μέσα από μια κριτική ματιά της σύγχρονης κοινωνίας. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι το ανατρεπτικό, σουρεαλιστικό του χιούμορ, η μοναδική λεκτική του ευρηματικότητα και δημιουργική χρήση της γλώσσας (νεολογισμοί-ονοματοποιίες), η απροσδόκητη εξέλιξη, η υπερκέραση των στερεότυπων, η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, η καταγγελία της σοβαροφάνειας και της υποκριτικής ηθικολογίας, ο συγκερασμός κωμικών και τραγικών στοιχείων, αλλά κυρίως ίσως η απελευθερωτική δύναμη της φαντασίας και η «αποδαιμονονοποίηση» του «άλλου», του διαφορετικού.
Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, σουηδικά, κινέζικα, κορεατικά, ουαλικά, ιαπωνικά, σλοβενικά, ρωσικά, εβραϊκά και σε πολλές ακόμα γλώσσες. Το βιβλίο του «Τα τρία μικρά Λυκάκια» έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση στη λίστα των αμερικανικών παιδικών best sellers και έχει περιληφθεί μαζί με τον Winnie the Pooh και τον Babar στη συλλογή των δέκα καλύτερων κλασσικών εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων όλων των εποχών του Heinemman.
Κορυφαίες στιγμές της δημιουργίας του: η σειρά κόμικ «Φρουτοπία» (1983), σε σκίτσα του Νίκου Μαρουλάκη, το θεατρικό «Το όνειρο του σκιάχτρου» (1992), το διαδραστικό βιβλίο «Τα 88 Ντολμαδάκια» (1997), το πρώτο του μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους «Η τελευταία μαύρη γάτα» (2001), ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του ρατσισμού και της δεισιδαιμονίας.
Στην Ελλάδα αλλά και σ’όλο τον κόσμο τα έργα του έχουν τιμηθεί με τις πλέον περίβλεπτες διακρίσεις. Βιβλία του έχουν μεταδοθεί από το BBC και ανθολογούνται σε ελληνικά και αμερικάνικα σχολικά αναγνωστικά. Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (E.M.Andersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγ. Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό, σε μια ειδική ερευνητική συλλογή.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+