Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο περισσότερο παρασημοφορημένος Έλληνας

Ζαχάρωφ Μπαζίλ
Ο Ζαχαρίας Ζαχαριάδης - Μπαζίλ Ζαχάρωφ- γεννήθηκε στα Μούγλα της Μικράς Ασίας το 1849, από φτωχή αστική οικογένεια. To 1877 άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο όπλων, φτάνοντας να αποκαλεστεί «ο βασιλιάς της πολεμικής βιομηχανίας», αλλά και «ο έμπορος του θανάτου». Δημιούργησε ένα σύστημα πώλησης όπλων βασισμένο στη διαφθορά, στην προπαγάνδα και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών, κυβερνητικών και διπλωματικών κύκλων. Το «σύστημα Ζαχάρωφ», όπως ονομάστηκε, μέχρι σήμερα είναι το επικρατέστερο.
Ως Οθωμανός, Έλληνας, Άγγλος και Γάλλος υπήκοος, έγινε γνωστός κι εξελίχθηκε σε ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα, με ιδιαίτερη επιρροή πάνω στις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής και μεγάλη παρουσία σε αποφάσεις ιστορικής σημασίας.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι ο “Μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης” « προσκυνήθηκε» από τους ισχυρούς, οι οποίοι τον τίμησαν με τίτλους και 298 παράσημα για την ειρηνιστική του δράση(..) Πασίγνωστος ως ήταν, δάνεισε τη μορφή του ακόμα και σε καρτούν.
Ο sir Ζαχάρωφ μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Στην πορεία πρόσφερε τη μισή του περιουσία στον εξοπλισμό του ελληνικού στρατού για την κατάκτηση της Μικράς Ασίας, υποστηρίζοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μετά την ήττα, απογοητευμένος, σταμάτησε το εμπόριο όπλων.
Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το «Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος» για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο του: ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, Παιδική Πολυκλινική, έκανε μεγάλη δωρεά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, δώρησε πολυτελές κτίριο για τη στέγαση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, θεσμοθέτησε το βραβείο Balzac και χορηγίες απόρων φοιτητών, υποστήριξε σεισμοπαθείς και άλλα.
Ο «Χρυσός Έλληνας», όπως τοναποκαλούσαν, πέθανε το 1936 στο Μόντε Κάρλο, όπου είχε αποσυρθεί και διηύθυνε το καζίνο.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+