Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το ελληνικό χωριό της Florida

Περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής έχει συμπληρώσει το χωριό του Tarpon Springs στη Florida των ΗΠΑ.
Ο πρώτος που έφτασε εκεί το 1903 λέγεται ότι ήταν ο Γιάννης Κόκορης από το Λεωνίδιο, για να φέρει στη συνέχεια τον αδελφό του Γιώργο και ομάδα Ελλήνων σφουγγαράδων. Το 1907 ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνική κοινότητα.
Από το 1913 το Τάρπον Σπρινγκς είχε γίνει «Ελληνικό». Οι σφουγγαράδες που ήρθαν από την Κάλυμνο, τη Σύμη, τη Χάλκη, αλλά και την Αίγινα, την Ύδρα και τις Σπέτσες για να δουλέψουν τον πλούσιο σε σφουγγάρια Κόλπο του Μεξικού, μετέτρεψαν το μικρό ψαροχώρι σε «Ελληνική Επικράτεια».
Την δεκαετία του ‘40 ο αριθμός των σφουγγαράδων και των συναφών επαγγελμάτων έφτασε τους 7.000, ενώ τα «ελληνικά» καΐκια ξεπερνούσαν τα 150. Το Tarpon Springs ήταν τότε το κέντρο εμπορίου των σπόγγων για ολόκληρη την Αμερική καθώς κάλυπτε το 45% των αναγκών της αγοράς των ΗΠΑ.
Η μεταγενέστερη παρακμή του επαγγέλματος δεν επηρέασε το ελληνικό χρώμα του Tarpon Springs. Στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθούν να κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Λειτουργούν τρία ημερήσια ελληνικά σχολεία, ελληνικό ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ λειτουργούν δεκάδες ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες της περιοχής είναι Έλληνες.
Βασική πηγή της σημερινής τοπικής οικονομίας είναι ο τουρισμός.
Η παραλιακή λεωφόρος (Athens boulevard) έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της ελληνικό χρώμα, με καφενεία, ζαχαροπλαστεία και κέντρα διασκέδασης, ενώ προς τιμή των πρωτοπόρων Ελλήνων σπογγαλιέων έχει δημιουργηθεί μουσείο , καθώς και το μνημείο του «Άγνωστου Σφουγγαρά».
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+