Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η διασημότερη λυρική φωνή του 20ου αιώνα,
Η μεγαλύτερη ελληνίδα υψίφωνος

Κάλλας Μαρία,
Η Μαρία Κάλλας ( Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου ) γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη, από γονείς μετανάστες. Υπήρξε απόφοιτος Δημοτικού Σχολείου. Από μικρό κοριτσάκι παίρνει μαθήματα πιάνου και φωνητικής. Το 1939 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Φοιτά στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη και έπειτα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ως η κατ’ εξοχήν καθηγήτριά της θεωρείται η Elvira de Hidalgo.
Το σκηνικό της ντεμπούτο αποτέλεσε μια μαθητική παράσταση του Ωδείου Αθηνών, στις 2 Απριλίου 1937, στο ρόλο της Σαντούζα, στην όπερα Cavalleria Rusticana.
Ξεκινώντας από την Ελληνική Λυρική Σκηνή, κατέκτησε τη Σκάλα του Μιλάνου και στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη αλλά και η τελευταία μεγαλύτερη επιτυχία της Μαρίας Κάλλας η όπερα σε 3 πράξεις "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι. Ερμήνευσε μεγάλους ρόλους σε όπερες όπως «Μήδεια», «Νόρμα», «Τουραντώ», «Μαντάμ Μπατερφλάι», «Άννα Μπολένα»…
Εκτός όμως από την ξεχωριστές φωνητικές της ικανότητες, η Κάλλας υπήρξε μεγάλη ανανεώτρια του Μελοδράματος. Ανέσυρε από τη λήθη ξεχασμένα έργα, όπως «η Απαγωγή από το Σεράι» του Μότσαρτ και «Μάκβεθ» του Βέρντι και αναβάθμισε το δραματικό σκέλος του μελοδράματος με την πολυδιάστατη ερμηνεία της.
Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η ερμηνεία της στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, κάτω από τη λυρική σκηνοθεσία του Λουκίνο Βισκόντι. Ας σημειωθεί ότι το ρόλο της Βιολέτας στην παραπάνω όπερα, η Κάλλας θα τον ερμηνεύσει συνολικά 62 φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας της.
Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στο Σάπορο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεβρίου 1974.
Η Μαρία Κάλλας πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι όπου έμενε.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+