Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η λευκή φύλαρχος

Κεσεσίογλου Μέρω
Στη φυλή Μπινί της Ακτής Ελεφαντοστού την αποκαλούν “Αντζιά Τσιέν Νοκό”. Αντζιά θα πει δώρο Θεού και Τσιέν Νοκό είναι η γυναίκα που δεν παραδίδει τα όπλα.
Η Μέρω Κεσεσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στη Γενεύη και μετά εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.
Το έργο της στην Αφρική αρχίζει το 1980, όταν ιδρύει την οργάνωση «Ελληνική Δράση Αφρικής». Συνολικά ως τώρα έχει ιδρύσει 9 νοσοκομεία, 1 ορφανοτροφείο, 2 σχολεία, όλα με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία.
Εξόπλισε 30 Κέντρα Υγείας και υλοποίησε 70 προγράμματα ανάπτυξης όπου ιδρύθηκαν 70 συνεταιρισμοί με 3000 γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν να αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα .
Σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς, καταρτίζει και προσφέρει τεχνογνωσία στον ντόπιο πληθυσμό σε τομείς όπως η γεωργία, η βιοτεχνική μεταποίηση, η κτηνοτροφία,
οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και η μηχανοργάνωση.
Παράλληλα εργάζεται για τη διάδοση του Ελληνισμού στην Αφρική: Το 1998 ίδρυσε την πρώτη Ελληνική Βιβλιοθήκη στο KOUASSI DATEKRO και το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στην πόλη TOUKOUZOU της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου φοιτούν 600 παιδιά μαθαίνοντας Ελληνικά. Οι καλύτεροι μαθητές επισκέπτονται την Ελλάδα δωρεάν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Η δράση της Μέρως Κεσεσίογλου έχει επεκταθεί σε 12 χώρες της Αφρικής.
Από το 1987 ορίστηκε Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα. Το 1993 ανακηρύχτηκε φύλαρχος της φυλής Μπινί.
Από το 2003 πραγματοποιεί, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίηση για το AIDS στην Αφρική.
Το 2007 τιμήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο της Αφρικανικής Ένωσης, από τα 53 κράτη-μέλη της ηπείρου. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και από πολλές οργανώσεις.
Προσωπικό της κίνητρο: "Η φιλανθρωπία δεν έχει σύνορα διότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχεί μόνος του".
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+