Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μεγαλύτερη συλλογή πεταλούδων στα Βαλκάνια,
Η μεγαλύτερη συλλογή εντόμων

Κουτρούμπας Αθανάσιος
Ο εντομολόγος Αθανάσιος Κουτρούμπας, γεννήθηκε στη Μακρυνίτσα Μαγνησίας το 1946 και σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και έκανε διδακτορικό στο Παρίσι.
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο συλλέγοντας έντομα όχι από χόμπι αλλά από προσήλωση στην επιστήμη της εντομολογίας στην οποία αφοσιώθηκε.
Ο Αθανάσιος Κουτρούμπας, το 1987, στέγασε τη συλλογή του σε ιδιόκτητο χώρο στον Βόλο δημιουργώντας το «ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Αθανάσιου Κουτρούμπα».
Το Μουσείο περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000 έντομα μεταξύ των οποίων τη μεγαλύτερη συλλογή πεταλούδων (λεπιδόπτερων) στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια αποτελούμενη από 20.000 είδη, υποείδη και φυλές. Το 98% αυτών έχουν συλλεχθεί από τον ίδιο ενώ μόνο το 2% προέρχεται από ανταλλαγές και δωρεές.
Μεγάλο μέρος της συλλογής καταλαμβάνουν οι ελληνικές πεταλούδες. Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 400 πεταλούδες ημέρας, ενώ αυτές της νύχτας δεν έχουν προσδιοριστεί αριθμητικά.
Από τις σπανιότερες στην Ελλάδα και στον κόσμο θεωρείται η Pseudochazara amymone, μια «άσχημη» πεταλούδα, με γαιώδες χρώμα, που μόνο οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν και να την αναγνωρίσουν.
Ανάμεσα στα κοσμήματα της συλλογής είναι η Copiopteryx semiramis ένα από τα σπανιότερα είδη που ο Αθανάσιος Κουτρούμπας έφερε από τον Ορενόκο, καθώς και η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania agrippina της Ν. Αμερικής με άνοιγμα πτερών 37-40 εκατοστά.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+